Málta felfedezése

 8nap / 7éj

KULTÚRÁLIS ÖRÖKSÉG ÉS TERMÉSZETI CSODÁK NYOMÁBAN  

 
 


A három szigetbõl (Málta, Gozo, Comino) álló szigetcsoport a természet sok-sok szépsége mellett rengeteg történelmi látnivalót nyújt. Málta páratlan nagyságát igazolja, hogy az emberiség történelmi korszakainak emlékei ilyen nagy számban és ilyen kis területen máshol nem lelhetők fel. A Földközi-tenger központi medencéjében fekvő szigetország egykori hódítói főníciaiak, rómaiak, bizánciak, arabok, Johannita-rendi lovagok, spanyolok, franciák és egészen 1974-ig az angolok mind hátrahagyták uralmuk nyomait a mai turisták gyönyörűsége.


1. nap: Kora du. órákban utazás repülővel Máltára.


2. nap: VALLETTA ÉS A 3 VÁROS VÍZRŐL
De. ún. „Harbour Cruise keretében a főváros két mélyen benyúló, természetes kikötőjének körbehajózása. St. Elmo erődöt megkerülveValletta erős bástyái mentén behajózunk a Nagy Kikötőbe. Valletta vízparti nevezetességei mellett megcsodálhatjuk Senglea és Vittoriosa ősi véderődjeit, műemlékeit, valamint a kikötő dokkjait. Du. szabadidő Sliema-ban, transzfer vissza a szállásokra. Magyar idegenvezetés nincs, idegennyelvű ismertető a hajón.


3. nap: BUGGIBBA
Pihenés, fürdési lehetőség Buggibba sziklateraszos strandjain vagy egyénileg utazás a helyi jellegzetes busszal Nyugat-Málta
valamelyik álomszép homokos strandjára (Mellieha Bay vagy Golden Bay). További programok foglalhatók a helyszínen:
delfi nshow, úszás delfi nekkel, hajókirándulások a Kék Lagúnába, Szicilía- egynapos kirándulás


4. nap: VALLETTA ÉS A 3 VÁROS – a lovagok nyomában (egész napos, ebéddel, belépőkkel, magyar idegenvezetővel)
HÁROM VÁROS meglátogatása, fényképszünettel, kellemes sétával – Vittoriosa, Copicua, Senglea a Nagy Kikötő Vallettával
szemközti területén fekszik. A lovagok megérkezésüket követően itt telepedtek le, ugyanis annak idején, Valletta helyén csak egy kopár félsziget állott. A johanniták rögtön felismerték a Nagy Kikötő stratégiai jelentőségét. Felújították a régi erődöket, és megalapították az ún. Három Várost. Vittoriosa volt az 1565-ös török ostrom helyszíne is. Fakultatív csónakázási lehetőség (8 euro), mely egyedi élményt nyújt a csodálatos erődök panorámájával. VALLETTA – a lovagok egykori és a köztársaság mai varázslatos szépségű fővárosának megismerése: Barakka kertek (rendkívüli kilátás a Nagy Kikötőre), Malta Experience – mintegy 7000 éves történelem képekben, St. John katedrális (belülről).


5. nap: SLIEMA – VALLETTA
Fürdési és vásárlási lehetőségek Buggibba-n; egyéni bejutás Sliema elegáns üdülővárosába vagy Valletta további felfedezése.
További programok foglalhatók a helyszínen: delfinshow, úszás delfinekkel, hajókirándulások a Kék Lagúnába


6. nap: DÉL- és BELSŐ MÁLTA kincsei (egész napos, ebéddel, belépőkkel, magyar idegenvezetővel)
BLUE GROTTO – lélegzetelállítóan szép alkotása a természetnek; a tengeri barlangok látogatása tipikus máltai halászhajókkal
(helyben fi zetendő EUR 7); MARSAXLOKK – Málta legeredetibb halászfaluja, vásárlási lehetőség a helyi piacon. Ebéd
után; MDINA – Málta középkori fővárosa, lenyűgöző paloták, dóm, séta a „csendes város”-ban; MOSTA – hatalmas méreteiről
ismert dóm (belülről).


7. nap: GOZO FELFEDEZÉSE (egész napos, ebéddel, belépőkkel, magyar idegenvezetővel) 
A komphajóról megcsodáljuk Comino kopár szikláit és Mgarr festői kikötőjét; busszal utazunk tovább: Gganthija templom – a világ
legrégibb megalitikustemplom együttese, Victoria – megtekintjük a sziget fővárosának citadelláját a beépített katedrálissal (fakultatív).
Ebéd után egy fenséges sziklavilágban találjuk az „Azúr ablak”-ot, amelynek látványával szívesen reklámozzák egész
Máltát, a belső tavat szűk szurdokkijárat köti össze a nyílt tengerrel (fak. csónakázás EUR 4); Xlendi Bay - festői szépségű tengeröböl és halászfalu. Gozoi kecskesajt, likőr- és borkóstoló.


8. nap: utazás haza a délelőtti órákban

 
Comments