Izrael

A mondás szerint a jordán sivatag feleannyi idős, mint az örökkévalóság, végtelen tengerét csak a nomádok tevéi képesek átszelni. A beduin királyság mégis ékszer a sivatagban, fiatal ország, amely a történelem gazdag emlékeivel, a holt-tengeri biblikus táj utolérhetetlen hangulatával, a Vörös-tenger káprázatos színeivel és a főváros, Amman nyüzsgő forgatagával várja a látogatókat. Izrael az ígéret földje, hol megfér egymás mellett múlt és jelen, háború és béke. Bármerre lépünk, ott az évezredes történelem a lábunk alatt, és akarva akaratlanul is részesévé válunk. Sok mindenben idegen de mégis ismerős táj, 3 világvallás találkozási pontja, 3 eltérő nép és kultúra éli mindennapjait a Szent városban, Jeruzsálemben. A látogató egy csipetnyit kap mindabból, ami ezt a vidéket élteti, de egy igazi orientális élménnyel térhet haza!

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és az egyiptomi beutazáshoz vízum szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a repülőtéren érkezéskor, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben is megérkezéskor, a tabai repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Jordániába és Izraelbe magyar turistáknak nem szükséges vízum, de az útlevélnek minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A határátlépések során határátlépési illetékek fizetendőek, valamint hosszabb várakozásra és vámvizsgálatra is fel kell készülni!

Időeltérés

Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időeltérés.

Repülési idő

Sharm El Sheikh Budapestről kb. 3 óra 30 perc

Hivatalos nyelv

Egyiptomban és Jordániában az arab, Izraelben héber és arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul is.

Diplomáciai képviselet

Magyarország Jordániai Nagykövetsége
Abdoun Jaqub Ammari Str. 23 P.O.B. 3441
Amman 11181
Tel: (00 962 6) 592 5614
Fax: (00 962 6) 593 0836

Magyarország Izraeli Nagykövetsége
Tel Aviv 62661, Pinkas St. 18. (PO Box 21095)
Tel: (00 972 3) 546-6991
Fax: (00 972 3) 546-7018

Izrael nagykövetsége
1026 Budapest, Fullánk u. 8.
Tel: (36 1) 392-6200
Fax: (36 1) 200-0783

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem

Jordánia - Jordán Dínár (JOD). Behozatala vagy kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Eurót javasoljuk, amellyel gyakran fizethetnek is. Izrael - Izraeli új sékel (ILS) ) Behozatala vagy kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Eurót javasoljuk, amellyel gyakran fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Hitelkártyák: American Express, Visa, Mastercard

Egészségügyi ellátás

Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon helyi képviselőnkhöz.

Mobil-hálózat, Internet

Taba, Amman és Jeruzsálem városában a telefonos kapcsolat problémamentes. Más a helyzet az egyéb programokon, Wadi rum-ban, Holt-tengernél, Jordánia belső területén. A saját szolgáltató roamingjának használatáról, kérdezze mobil szolgáltatóját.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A., B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.

Földrajzi adatok

Jordánia csaknem hazánkéval azonos, viszonylag kis területű ország (90 740 km2), Izraeltől és a Palesztin Autonóm területtől keletre fekszik, fővárosa Amman. Izrael kis területű ország, Jordániától keletre, mindössze 20 ezer km2, fővárosa Jeruzsálem, de a legtöbb állam Tel-Aviv-ot ismeri el fővárosként, valamint az utóbbi az ország gazdasági központja is. Az országok kilenctized része a Szír-Arab-táblavidék mészkőfennsíkja, amely jórészt kő-, kavics- és néhol homok-sivataggal borított terület. Jordánia legtermékenyebb sávja a Szír-Jordán-árok, ahová a Jordán és Jarmuk folyókból kiágazó Gór-öntözőrendszer hoz éltető vizet. Az árok néhol 400 méterre a tengerszint alá süllyed, itt fekszik a Holt-tenger, amely bolygónk legsósabb víztömege. Szélessége néhol eléri a 20 km-t, hossza mintegy 80 km, amely egyben természetes határt is képez Izrael és Jordánia között. Izrael nyugati tengerparti sávja sík terület, a lakosság jó része itt, Tel-Aviv-ban összpontosul, valamint az ország középső részén fekvő fővárosban, Jeruzsálemben. Mindkét ország délnyugati csücske a Vörös-tengerrel határos, itt fekszik mindkét ország déli kikötővárosa, Aqaba és Eilat. Mindkét város gazdasági jelentőségén túl idegenforgalmi szerepet is betölt.

Amman

Jordánia fővárosa, az Ammon hegyvidéken fekszik. A hét dombra épült város minden ízlésnek megfelel, az ősi és a modern elbűvölő együttese. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok jellemzik a soha nem nyugvó várost. Legfőbb látványossága a Husszein-mecset, amely a Hasimita dinasztia emlékét őrzi.

Jeruzsálem

Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja, a három ábrahámi világvallás mindegyikének (izraelita vallás, kereszténység, iszlám) szent helye. Jeruzsálem múltja változatos és összetett történelmi események bonyolult sorozatából tevődik össze. A muzulmánok szerint a Szent, a zsidóknak a Béke Városa, a keresztény világ szemében Krisztus Passiójának , keresztre feszítésének és feltámadásának, valamint a tanítványok pünkösdi élményének (a keresztény egyház születésének) a helyszíne. A három vallásnak egy-egy jelentős szent helye található a városban, a Siratófal, a Szentsír-templom és a Sziklamecset.

Petra

A világ nyolcadik csodájaként számon tartott rózsaszín város minden idelátogatót rabul ejt látványával. Amint átsétálnak a keskeny kanyonok között, hirtelen tárul fel az épületek szépsége. Petra már régi időktől lakott település, a beduinok egy virágzó civilizációt teremtettek, amely kifinomult városépítészetben jutott kifejezésre.

Wadi Rum

Aki egyszer a sivatagban járt, többé már nem lesz ugyanaz az ember - tartja egy régi arab közmondás. Különösen igaz ez a Wadi Rum-ra, amely Jordánia legvarázslatosabb vidéke. A különleges formájú sziklák, a színes homok, a végtelen csend, a szinte érintetlen természet várja az idelátogatót.

Jerash

A római kori település romjait az egyik legrégebbi és legszebben megépített városként tartják számon, amely közel 2000 éves múltra tekinthet vissza. Még ma is átélhető az ókori világ hangulata, amint végigsétálnak a hatalmas oszlopsorok közötti árkádokon, templomokon, mozaikoknál, közfürdők romjainál, amely a római kor egyik legkiemelkedőbb kulturális, technikai és művészeti emléke.

Madaba

Az erős keresztény befolyással rendelkező város, a mozaikjairól híres, melyek a régi bizánci templomokban találhatóak. A leghíresebb mozaik, a 6. századból származó Szent föld és a zarándok helyek térképe. A térkép 2 millió kődarabkából lett összerakva. Közelről megnézve a Nílus és a Jordán folyó is látható rajta, ezenkívül Jeruzsálemet, Jerikót, a Sínai-félszigetet és sok más Közel-keleti várost megtalálhatunk.

Masada

A város egy 400 méter magas hegyen fekszik, Heródes itt építette ki az erődjét, ahova a római fennhatóság elől több ezer zsidó menekült. 73-ban, mikor a római hadsereg megtámadta az erődöt, a zsidók úgy döntöttek, hogy inkább meghalnak, mint sem római rabszolgák legyenek, ezért tömeges öngyilkosságot követtek el. Masada a zsidók büszkeségének és merészségének a jelképe.

Holt-tenger

Jordánia és Izrael között fekszik a Föld legsósabb víztömege, a Holt-tenger. A név kissé megtévesztő, mert valójában egy tóról van szó, amelynek korát a tudósok mintegy 12000 évre becsülik, Sós tengerként már a Biblia is emlegeti. Sótartalma igen magas, mivel a nagy forróságban a víz gyorsan elpárolog. Az itt épült termál és gyógyfürdők jótékony hatása miatt rengetegen keresik fel ezt a világon egyedülálló vidéket.

 

 

Utazás leírása:

8 nap / 7 éjszakás körutazás
minimum 10 fő jelentkezése esetén indul

Sharm El Sheikh - Taba
- Eilat
- Holt-tenger
- Jeruzsálem
- Caesarea
- Haifa
- Názáret
- Tiberias
-Galileai-tenger (Genezáreti-tó)
- Betlehem
- Massada

PROGRAM RÉSZLETEZÉSE

1. nap
Budapest - Sharm El Sheikh - Taba

Indulás Budapestről charterjárattal Sharm El Sheikh-be, majd onnan buszos transzferrel Tabára. Megérkezés a szállodába, bejelentkezés és vacsora.

2. nap
Taba - Eilat - Holt-tenger - Jeruzsálem - Betlehem

Kora reggel indulás Izraelbe. Átkelés az Egyiptom-Izrael határon, majd indulás észak felé. Útközben a Negev Sivatag megtekintése. Érkezés a Holt-tengerhez, amely a Föld legmélyebben fekvő pontja, fürdési lehetőség. Tovább Masadán, a rómaiak ellen vívott zsidó felkelés egykori védőbástyáján keresztül, közben a Qumran barlang megtekintése, majd érkezés Jeruzsálembe, ahol a Scopus-hegyről elénk tárul a csodálatos óváros (Old City) látképe. Ezután továbbutazás Betlehembe, ahol a Születés templomát megtekintjük meg. Ezután bejelentkezés a szállodába, vacsora, szállás.

3. nap
Jeruzsálemi városnézés

Reggeli a szállodában, majd indulás az Olajfák hegyére, ahonnan fenséges kilátás nyílik a csodálatos Sziklakápolnára és az Al-Aqsa Mecsetre, majd a Népek Temploma és a Getsemané-kert megtekintése. Jeruzsálem óvárosa, a Via Dolorosa 14 stációja és a Szent Sír Temploma (Jézus elhagyott sírhelyének helyén álló templom) után ellátogatunk a Sion-hegyre, Dávid király sírjához, majd a zsidó negyeden keresztül indulás a Siratófahoz, a zsidó nép legszentebb vallási helyéhez. Vissza a szállodába, vacsora, szállás.

4. nap
Pihenőnap vagy fakultatív program

Reggeli a szállodában, napközben szabadprogram vagy fakultatív kirándulás Jaffa és Tel Aviv városába. A Rotschild street megtekintése. Ezt követően indulás Jaffába, a régi földközi-tengeri kikötővárosba. Továbbindulás Tel Avivba, Izrael kereskedelmi központjába. A Rabin tér megtekintése, ezután vásárlási lehetőség a Karmel Marketen, majd visszaindulás a szállodába. Vacsora, szállás.
A fakultatív program ára: 55 Euro/fő

5. nap
Caesarea - Haifa - Názáret

Reggeli után észak felé indulunk, Caesarea városába, ahol felkeressük a római korból származó vízvezetéket, majd folytatjuk utunkat Haifa gyönyörű városába, és itt megtekintjük a csodálatos Bahai Kertet. A következő állomás a názáreti Angyali Üdvözlet Temploma. Este bejelentkezés a szállodába, vacsora.

6. nap
Tiberias és a Galileai-tenger (Genezáreti tó) térsége - Jerikó - Betlehem

Reggeli után folytatjuk utunkat Tiberias városába, majd felkeressük Capernaumot, ahol egy II. századból származó régi zsinagóga romjait tekintjük meg. Ezután ellátogatunk a Nyolc Boldogság Hegyére (a hegyi beszéd színtere) és Tabgha városába (a csodás kenyér és halszaporítás helyszíne), majd továbbindulunk a Jordán folyóhoz, amely ma is keresztelőhely. Fakultatív programként lehetőség van a Galileai-tengeren csónakázni, majd ezt követően megkóstolni a helyi halkülönlegességet (külön fizetendő - 35 Euro/fő). Továbbutazás Jerikóba, a világ legősibb városába. A kísértés hegyének megtekintése. Este visszautazás Betlehembe, érkezés késő este a szállodába, vacsora.

7.nap
Betlehem – Izraeli Múzeum – Holokauszt Múzeum - Taba

Reggeli után az Izraeli Múzeum meglátogatása következik, ahol a világhírű, a Qumran barlangban talált Holttengeri Tekercsek láthatók. Ezt követően megtekintjük a Heródes király idejéből származó Szentföld-makettet. Ezután ellátogatunk a Holokauszt Múzeumba. Délután visszautazás Egyiptomba, Tabába. Útközben Massada erődjének megtekintése. Este bejelentkezés a tabai szállodába, vacsora.

8.nap
Taba - Sharm El Sheikh - Budapest

Reggeli a szállodában, majd transzfer a sharm el sheikh-i repülőtérre, és hazatérés Budapestre.

A Kartago Tours a program és az ár változtatásának jogát fenntartja a helyszíni körülmények függvényében!

Áraink tartalmazzák:
- a repülôjegy árát oda-vissza Budapest –Sham el Sheikh –Budapest közvetlen charterjárattal
- buszos transzferek a körút folyamán program szerint
- 2 éjszaka Taba-n 4*-os szállodában félpanziós ellátással
- 5 éjszaka a körút során 3*-os szállodákban félpaziós ellátással
- a helyi magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatások (a transzferek során helyi, angolul beszélő képviselô kíséri az utasokat, magyar nyelvű idegenvezető nem minden esetben biztosított)

Külön fizetendô:
- repülőtéri illeték, légi biztonsági díj: 34.900 Ft/fô (Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!)
- kilépési és határátlépési illetékek – kb. 48 USD/fő – a helyszínen fizetendő
- belépôk – kb. 40 USD/fő –(Izraeli múzeum, Capernaum, Caesaera, Massada) a helyszínen fizetendő
- borravaló a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek kb. 20 USD/fő
- stornobiztosítás – a részvételi díj 1%-a
- Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás:
CLASSIC 500Ft/fô/nap
PREMIUM 650 Ft/fô/nap
- fakultatív programok árai, amelyek a helyi képviselônél fizethetôk be a helyszínen
- szervízdíj: 5.000 Ft (A Közel-Keleten szokás, az idegen forgalom alapfeltétele a borravaló, amit helyi képviselônk használ fel a könnyebb ügyintézés érdekében - ún. belső személyzet, határőrök, vámtisztek, szállodai management részére - 15 éves kor alatti utasainknál ezzel az összeggel nem kell számolni). Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy a körutak és nílusi hajóutak foglalása esetén a Kartago Tours nem tudja a foglaláskor az utas számára pontosan megadni, hogy mely szállodákban lesznek elhelyezve a résztvevők, csak a szállás helyi besorolás szerinti minősítését tudjuk a szerződésbe foglalni és garantálni.

A körútnál lehetôség van a kirándulás kéthetes meghosszabbítására egy, az utas által kiválasztott szállodában. Pontos információkért kérjük, forduljanak kollégáinkhoz!

 

 
 
RENDELJE MEG MOST!                                                                                                                                                  (KT)