Grönland, a vikingek téli birodalma


1. nap: Budapest – Koppenhága
Utazás Budapestről menetrend szerinti járattal Koppenhágába, szállás a dán fővárosban. Érkezés után gyalogos városnéző séta. A dán főváros legfontosabb nevezetességeit ismerheti meg a könnyű séta alatt. Az első megálló a Kishableány szobránál lesz, melyet Hans Christian Andersen meséje ihlette: a kis hableány minden reggel és este a felszínre úszott, kiült a szikára és sóvárogva bámult a part felé, abban a reményben, hátha egy pillantást vethet szeretett hercegére… Ezután látogatást teszünk a Christiansborg palotába, ahol megtekintik a pompás királyi szalonokat és csarnokokat. A palota komplexumot háromszor építették újjá története során. Napjainkban itt tart audienciát a királynő, és itt ülésezik a parlament (Folketing). Vacsora a Papiroen–sziget-en. Szállás Koppenhágában (1 éj).

2. nap: Koppenhága - Kangerlussuaq  
Korai reggeli indulás után délelőtt érkezünk meg Kangerlussuaq-ba, Grönland nemzetközi repülőterére. Találkozás a helyi idegenvezetőnkkel, aki forró kávéval vár minket és máris kezdődik az izlandi programunk. Először a helyi múzeumot látogatjuk meg, ahol a telepesek, az őslakosok életébe nyerünk betekintést, valamint az izlandi légiközlekedés történetébe. Szállás és vacsora Kangerlussuaqban. (3 éj).

Szállás: Hotel Kangerlussuaq 3* 

3. nap: Kangerlussuaq
Reggeli után, kezdődik az ötórás, egyedülálló élményt nyújtó programunk a sarkkörhöz, a jég világába. Négy kerék meghajtású autóbusszal megyünk, tavak, gleccserek mellett haladunk el. Felfedezzük a havas síkságot, sarkköri sivatagot, különleges tájakat Útközben láthatunk rénszarvasokat és pézsma tulkokat is. Visszatérve a szálláshelyünkre megvacsorázunk, majd vacsora után indulunk sarki fény, aurora borealis „vadászatra”. (Egyedi földrajzának és az Északi Sarkhoz való közelségének köszönhetően nem csak az Aurora Borealis (északi fény) természeti jelenséggel találkozhatunk, hanem pl  a Fata Morgana (délibábszerű jelenség). Útközben idegenvezetőnk szájából régi izlandi és viking legendák szólnak, messzi világok lényeiről, fényeiről, amelyek ma is eljöhetnek hozzánk. Közben megelevenedik a táj, misztikus fények lebegnek az égen. Megtaláltuk a sarki fény megbabonázó csodáját. A hideget „Görnlandi kávéval” tartjuk majd magunktól távol.

4. nap: Kangerlussuaq
Reggeli után elindulunk, ahogy már ezer éve is tették az itt lakók, fókabőr ruhát öltünk és csizmát, kutyaszánra ülünk és 8-10 husky kutya repít minket a jégvilágba. Élvezzük a suhanást, a táj szépségét, tisztaságát, az élményt, ember-és állat közös munkájának, együttműködésének egyedülállóságát. Később buszra szállunk és felfedezzük a tundrát és annak élővilágát. Grönlandon több mit 6.000 pézsmatulok él, ennek jelentős része Kangerlussuaq környékén. Este grönlandi büfévacsora vár minket, ezzel búcsúzunk ettől a különleges téli világtól.

5. nap: Kangerlussuaq – Koppenhága
Reggelit követően transzfer a repülőtérre és utazás Koppenhágába. Érkezés után elfoglaljuk a szálláshelyünket a nap hátralévő részében szabad program. Fakultatív Tivoli látogatási lehetőség. A város közepén található Tivoli, Koppenhága híres vidámparkja. A vidámparkban szabadprogram van, melynek során megebédelhetnek (nem tartalmazza a kirándulás ára) vagy elmehetnek vásárolni. A Tivoli a világ második legrégebbi vidámparkja és Koppenhága leghíresebb látnivalója. Teli vad attrakciókkal, zöld oázisokkal, ínyenc éttermekkel, rock koncertekkel és rendszeres a tűzijáték is. Míg a vidámpark attrakciói közül a Demon, a Golden-Tower és Vertigo a felnőtteknek jelent kihívást, addig a The Flying Trunk, a Little-Aviator és a Veterán autók a gyerekek kedvét keresi. A Tivoli egész évben mindenki számára tartogat meglepetést. A nyugodtabb szórakozásra vágyók sem csalódnak, hatalmas zöld területek, tavak és szökőkutak, szép virágok teremtenek itt pihentető légkört. Éjszaka Koppenhágában.

6. nap: Koppenhága – Budapest
Reggeli után menetrendtől függően utazás a repülőtérre, hazautazás Budapestre menetrend szerinti járattal.

 
Comments