Ciprus a szerelem szigete


Program:

1. NAP: BUDAPEST – LARNACA

Menetrend szerint, várhatóan az esti órákban utazás Ciprusra. Larnacába érve transzfer a szállodába, vacsora.

2. NAP: LIMASSOL – APHRODITÉ SZIKLA – PAPHOS

Reggeli után egy vallástörténeti, régészeti, mitológiai kirán­dulásra indulunk, elsőként Limassol városába. A történelmi városrészben teszünk egy sétát, majd a közeli ókori romváros, Kurion következik. Itt található egy, a mai napig működő görög-római színház és számos közfürdő is. Továbbutazva megnéz­zük Aphrodité szikláját egy tengerparti megállóval Petra tou Romiouban. A monda szerint itt lépett ki a habokból az istennő és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák keltek ki a föld­ből. A nap utolsó megállója Paphos lesz. Az UNESCO Világörökség részét képezi az archeológiai park, megnézzük Szent Pál oszlopát és a Dionüszosz villában mesés padlómozaikokat is láthatunk. Délután visszatérünk a szállásra, este vacsora.

3. NAP: PIHENÉS

Egész nap pihenés és fürdőzés a szállodában. Este vacsora.

4. NAP: PIHENÉS VAGY TRODOSZ-HEGYSÉG – KYKKOS MONOSTOR

Reggeli után aki szeretne, azzal egész napos fakultatív kirán­dulásra megyünk. Autóbuszunkkal oda- és visszaúton a szi­get legnagyobb hegyvonulatát, a Trodosz-hegységet érintjük. Nicosia mellett elhaladva a demarkációs vonal mentén köze­lítjük meg a hegyet. Megállunk egy tipikus ciprusi hegyi falu­ban, Kakopetriában. A falu szélén áll a XI. századi Ayios Nikolaos templom, melynek freskói a Világörökség részét képezik. Ez is nagyon szép, de az út legfontosabb állomása a Kykkos monos­tor híres aranymozaikos falfreskóinak megtekintése. Lesz rövid szabadidőnk is hazafelé egy hangulatos kis hegyi faluban, Presteronaban. Fakultatív kirándulás (Troodos-Kykkos): 45 €. Esti órákban érkezünk vissza a szállásra, vacsora. Aki nem akar jönni a fakultatív kirándulásra, az egésznap pihenhet a szállodában, vagy jó idő esetén fürödhet is.

5. NAP: PIHENÉS

Egész nap pihenés és fürdőzés a szállodában. Este vacsora.

6. NAP: NICOSIA – LARNACA

Reggeli után a fővárosba, Nicosiába utazunk. A világ utolsó megosztott fővárosába érve megnézzük a „Zöld vonal” egy részét, amely 1963 óta kettéválasztja a fővárost görög és török Ciprusra. Elhaladunk a Velencei fal mentén, amely az óvárost és az új városrészt választja el. Programunkban szerepel még a Szent János katedrális, a Ciprus Múzeum, majd rövid séta a belváros hangulatos siká­toraiban. Ezt követően szabadprogram, vásárlási lehetőség. Ezután átsétálunk Nicosia északi, a törökök által megszállt részére (útlevél szükséges) megtekinteni a csodálatos Szent Szófia katedrálist (ma Selimiye mecset) és a Büyük Han karaván­szerájt. Török-Ciprust elhagyjuk és visszajövünk a görög területre. Larnacaba megyünk, ahol tartunk egy rövid városnézést, mely során megnézzük az Óvárost és a Szt. Lazarus templomot. Ezt követően transzfer a reptérre és várhatóan az esti órákban hazautazunk Budapestre.

Min. létszám: 15 fő.

 


Comments